top of page
Ara

Kullanıcılar Tarafından Oluşturulan Spotify Listelerinin İyisini Kötüsünü Nasıl Ayırt Etmeli?

  • Yazarın fotoğrafı: Funda Lena
    Funda Lena
  • 21 Mar 2023
  • 2 dakikada okunur

Son dönemde hem ben hem de danışmanlık verdiğim sanatçılar yeni bir şarkı yayınladığımızda Instagram üzerinden bol bol şu minvalde mesajlar alıyoruz: "Yeni şarkınız çıkmış, hayırlı olsun, çok beğendik, çok yüksek potansiyeli olan bir şarkı [ne samimiyetsiz bir copy/paste]. Şarkınızı bilmem kaç bin küsür takipçisi olan Spotify playlistimizde tanıtarak binlerce organik (!) dinleyiciye ulaşmak ister misiniz?"


Herhalde artık hepimiz biliyoruz ki Spotify'da belli seviyede dinlenme rakamlarına ulaşmak için playlistlerde yer almak olmazsa olmaz. Ve yine sanıyorum bu alanla ilgili herkesin bildiği gibi 3 tip playlist var. Spotify bünyesinde çalışan gerçek insanların kontrolündeki editoryal playlistler ile Spotify'ın yapay zekasının kontrolünde olan algoritmik playlistlere girmek sanatçının pek de elinde olan bir şey değil. Geriye bir tek kullanıcılar tarafından oluşturulan playlistler kalıyor. Bu nedenle de bağımsız sanatçılar haklı olarak yukarıda bahsettiğim türden teklifleri kabul etme eğiliminde oluyorlar. Ama bu noktada sanatçıları bir tehlike bekliyor. Söz konusu playlistlerin birçoğu gerçek dinleyicilerden oluşmuyor. Bu listelere girdiğinizde dinleme sayılarınız taahhüt edilen düzeyde artıyor ancak bunlar bot dinlemeden ibaret oluyor. Dışarıdan bakınca şarkıları belli bir dinleme seviyesine ulaşmış bir sanatçı olarak algılanabiliyorsunuz ancak gerçek bir dinleyici kitlesi oluşturamıyorsunuz. Bundan daha da kötüsü Spotify'ın sizi kara listeye alması, şarkılarınızı platformdan kaldırması gibi kariyerinizde asla istemeyeceğiniz durumlarla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Peki bağımsız bir sanatçı, bir playlistin gerçek dinleyicilerden oluşan düzgün bir liste mi yoksa yukarıda bahsettiğimiz gibi "fake" bir liste mi olduğunu nasıl anlayabilir? Bunu anlamanın bir yolu, listeye girdikten sonra Spotify Sanatçı hesabınızdaki istatistikleri değerlendirmek.


Aylık dinleyici sayınızın dinleme sayınıza paralel şekilde artmaması, listenin sahte bir liste olduğunun en önemli göstergesi. Yani diyelim ki sizi son 7 gün içinde 100 kişi dinlemiş ama toplam dinleme rakamınız 10.000. Bırakın yeni bir sanatçıyı, ünlü bir sanatçının bile kişi başı ortalama 100 dinleme alması gerçekçi bir rakam değil. O nedenle istatistiklerinizde dinleme/dinleyici oranınıza bakın, bulunduğunuz listelerde bir sorun yoksa genelde bu rakam 3'ü 4'ü geçmez. Bir başka kontrol yöntemi dinlemelerin kaynağına bakmak. Dinlemeleriniz büyük oranda kendi profilinizden ve kataloğunuzdan geliyorsa yine ortada sorunlu bir durum var demektir. Eğer Sezen Aksu değilseniz pek fazla kişi sizin profilinize girip de şarkılarınızı oradan dinlemez. Dinleme ve dinleyici grafiklerinizin zaman içindeki değişim trendine baktığınızda da sürekli bir aşağı bir yukarı dalgalanan grafikler iyiye işaret değildir. (Tabii bir noktada bulunduğunuz listelerin de katkısıyka algoritmik listelete girebilirseniz o noktada grafiğinizde bir sıçrama olur, ama sonra yine rakamlarınız dengeli bir gelişim göstermelidir.) Bunlara ek olarak hangi lokasyonlardan dinlendiğinize bakın. Türkçe şarkılarla dolu bir listede olmanıza rağmen en çok dinlemeleriniz ABD ve Avrupa ülkelerinden geliyorsa yine büyük ihtimalle yanlış listedesiniz! Şimdi bu yazıyı okuyan her sanatçı haklı olarak şunu soracak: "Listelere deneme yanılma yoluyla gire çıka mı anlayacağım hangi listenin doğru liste olduğunu, bu şekilde sanatçı profilimi sürekli riske atmaz mıyım?" Evet, eğer öyle yaparsanız profilinizi riske atarsınız. Ve hayır, playlistin iyisini kötüsünü deneme yanılma yoluyla anlamaya çalışmanız gerekmiyor. Aşağıda adresi yazılı olan web sitesine girerek, yer almayı düşündüğünüz Spotify playlistinin linkini yapıştırdığınızda anlayacaksınız o listenin akıbetini.


www.isitagoodplaylist.com Bu web sitesi size Spotify listesinin zaman içindeki takipçi sayısı gelişiminin grafiğini verecek. Eğer bu grafik dengeli ve yavaş bir gelişim gösteriyorsa çok büyük ihtimalle güvenli bir limandasınız. Ancak eğer bu grafikte günlük sıçramalar varsa, söz konusu liste bot satın almalar yapan bir liste demektir, işte ondan uzak duracaksınız. Birbirinden büyük emeklerle yaratılan şarkıların bazı sahtekarların elinde tehlikeye girmemesi adına umarım bu bilgi faydalı olur 🙂


 
 
 

Comentários


Funda Lena

GSM: 0532 396 8502

 

Email: fundalena@kreksa.com 

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon

Ayrıntılarınız gönderildi

© 2020 Funda Lena.

bottom of page